Copagament de la residència podrà ser superior als ingressos

Copagament de la residència podrà ser superior als ingressos

EntradaAutor: gentgran » dv. feb. 07, 2014 12:29 pm

03/02/2014 araEl copagament de la residència podrà ser superior als ingressos
L’aportació de l’usuari creixerà segons el patrimoni, i en alguns casos s’hi comptarà el primer habitatge

AURI GARCIA MORERA

Actualment una persona jubilada amb la pensió contributiva mitjana, de 1.005 euros, ha de fer front a un copagament de 891 euros per una plaça de residència per al grau mitjà de dependència. Amb el nou sistema de copagament que prepara el departament de Benestar Social i Família, si tingués un pis amb el valor cadastral mitjà, de 69.016 euros, en el qual no visquin ni la parella ni cap familiar a càrrec, encara que no el tingui llogat, aquest copagament augmentaria fins als 1.179 euros. Una quantitat superior als seus ingressos que, en cas que no la pogués pagar, li podria generar un deute. I fins i tot es podria donar la circumstància que aquest deute l’acabessin heretant els seus fills.

La presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras, alerta que “tenir un patrimoni no és una garantia que realment puguis assumir un copagament més important del que estàs assumint”. Guiteras es mostra preocupada per la possibilitat que hi hagi “més dificultats de les persones per accedir a aquests serveis”, i demana que aquest nou sistema “no deixi marge a aquestes situacions”. “Ens preocupa, en general, la situació d’ajustaments i retallades a la llei de la dependència”, sentencia Guiteras, que recorda que el departament de Benestar va suspendre l’any passat la concessió de nous ajuts per pagar geriàtrics privats als dependents en llista d’espera per a una plaça pública.

Núria Carrera, degana del Col·legi Oficial de Treball Social, considera que “el problema de tenir en compte el patrimoni és que hi ha el risc de no tenir efectiu”, i afegeix que “potser tens un habitatge de propietat però no li treus rendiment, i menys ara que ni es ven ni es compra”. Sobre les conseqüències que podria tenir l’aplicació d’aquest nou sistema, Carrera explica que “les conseqüències sempre són que la facilitat d’accés al recurs no sigui real”, i també ho relaciona amb altres mesures com la suspensió dels ajuts per pagar geriàtrics privats. “Des del món del treball social veiem que ningú està accedint al sistema, perquè la majoria entraven amb els ajuts per pagar geriàtrics privats”, afegeix.

El president de la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), Mario Cugat, recorda que, dels beneficiaris de la llei de la dependència, “la immensa majoria de gent té moltes dificultats econòmiques i no està en condicions de fer uns copagaments com aquests”. Cugat afegeix que “en la llei de la dependència estava previst que el primer habitatge mai entrés en la valoració del patrimoni”. Es mostra prudent, a l’espera de rebre explicacions, però avisa que “si es fes d’aquesta manera seria encara una agressió afegida” i alerta que “estem confonent la persona amb la família”. La possibilitat que els fills del dependent poguessin arribar a heretar un deute li fa apujar el to de veu: “No pot ser de cap manera”.

Llegir més
http://www.ara.cat/premium/societat/cop … 92186.html

gentgran